Współcześnie uczulenia związane z jedzeniem pojawiają się z większym natężeniem niż kiedyś. Na szczęście rozpoznawanie tego typu nietolerancji także jest na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do głównych objawów, które powinny wzbudzić niepokój można zaliczyć: bóle brzucha, brak apetytu, częste rozwolnienie, nudności, a nawet zapalenie w okolicach jamy ustnej czy migreny.
nadwrażliwość‡ na gluten
W wyniku uczulenia na gluten może występować też anemia wywołana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby doświadczać wymienionych dolegliwości. Istnieje w końcu możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu wynik niezbędne mogą się stać zmiany sposobu odżywiania, a co z tym związane – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu musimy wykluczyć sporo rodzajów żywności. Na cenzurowanym są w szczególności: produkty mające w składzie ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Jednostki nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o uważnym przeglądaniu listy składników produktów przetworzonych. Konieczne jest też unikanie spożywania takich pokarmów, co do których nie mamy wiadomości w zakresie składu. Zarówno w wypadku pożywienia, jak i specyfików. Różnego rodzaju konserwanty prawie na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak smucić. Pozbawione glutenu produkty są współcześnie ogólnodostępne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w hipermarketach. Prócz tego dużo piekarnii ma w ofercie bezglutenowe wyroby. W menu dobrze jest umieścić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej postaci. Dietę uczulonego na gluten także można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodyczy. Egzystencja uczulonego na gluten pacjenta w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg znacznej uwagi w wyborze produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.

Dodaj komentarz